Ωράριο Ιατρείου (κατόπιν ραντεβού): Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη απόγευμα
(+30) 210-8078171

MYTH

Είναι το κύριο όργανο που οδηγεί τον αέρα που αναπνέουμε στους πνεύμονες και τον φιλτράρει από σκόνες, μικρόβια και άλλους ρύπους,τον ζεσταίνει και τον υγραίνει και ελαττώνει την ταχύτητά του ώστε καθαρός, ζεστός,υγρός και με μικρή ταχύτητα να φτάνει στους πνεύμονες και έτσι να τούς προστατεύει.

Επίσης είναι το όργανο της πολύ σημαντικής αίσθησης της όσφρησης, επηρεάζει την χροιά της φωνής σαν φυσικό αντηχείο και μέσα από αυτή γίνεται ο αερισμός και ο καθαρισμός των παραρρίνιων κόλπων του προσώπου (Ιγμόρια κ.λ.π).

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι παθήσεις που εμποδίζουν την καλή λειτουργία της, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να διατηρείται στη φυσιολογική της κατάσταση.

ΡΙΝΙΤΙΔΕΣ

Ρινίτιδα λέμε τον εσωτερικό ερεθισμό της μύτης που έχει σαν αποτέλεσμα το πρήξιμο του βλεννογόνου της, δηλ. της μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό της. Τα κύρια συμπτώματά της είναι:μπούκωμα,καταρροή,φτάρνισμα και ίσως και φαγούρα (όλα η μερικά απ αυτά).
Διακρίνονται σε δυο κύριες κατηγορίες: Αλλεργικές και μη Αλλεργικές.

α)Αλλεργική ρινίτιδα

Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο πολύ απ το φυσιολογικό,υπερβολικά,σε μη παθογόνους μικροοργανισμούς και σωματίδια(γύρεις των φυτών,σκόνη του σπιτιού,ακάρεα,τρίχες από ζώα κ.λ.π) που λέγονται Αλλεργιογόνα και υπάρχουν στον εισπνεόμενο αέρα.Μπορεί να είναι Εποχιακή,όταν εκδηλώνεται ορισμένη εποχή(Άνοιξη,Φθινόπωρο κ.ο.κ) η μη Εποχιακή, όταν εκδηλώνεται σε όλη την διάρκεια του έτους.

β)Μη Αλλεργική ρινίτιδα

Δεν οφείλεται σε αλλεργιογόνα αλλά σε άλλους παράγοντες,όπως μολύνσεις (μικρόβια,ιοί) η άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα,αναθυμιάσεις από χρώματα,έντονες μυρωδιές,χρήση αλκοόλ,αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος,στραβό ρινικό Διάφραγμα,κατάχρηση ρινικών σπρέυ κ.α

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ

Το ρινικό Διάφραγμα είναι ένα κάθετο πέταλο, πού εκτείνεται από την οροφή του εσωτερικού της μύτης μέχρι το έδαφός του και από την είσοδό της μέχρι τον φάρυγγα πίσω και χωρίζει το εσωτερικό της μύτης σε δυο ξεχωριστούς χώρους περίπου ίδιου μεγέθους.Το στραβό ρινικό διάφραγμα δεν είναι στη μέση αλλά γέρνει προς τη μια η την άλλη πλευρά και ανάλογα μπορεί να προκαλεί:

 

4 Μπούκωμα η απόφραξη στο ένα η και στα δυο ρουθούνια.
4 Αιμορραγία της μύτης
4 Ιγμορίτιδες (Ρινοκολπίτιδες).
4 Πονοκεφάλους,πόνους στο πρόσωπο,εκκρίσεις στο πίσω μέρος της μύτης και/ή στον φάρυγγα.
4 Αναπνοή από το στόμα, Ροχαλητό, Άπνοια στην διάρκεια του ύπνου (Υπνική άπνοια).

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ (ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ)

Ρινοκολπίτιδα λέγεται η μόλυνση των παραρρινίων κόλπων με παθογόνους μικροοργανισμούς(μικρόβια,ιούς,μύκητες) με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους και τη συσσώρευση εκκρίσεων στο εσωτερικό τους.
Οι παραρρίνιοι είναι κούφιες κοιλότητες μέσα στα οστά του προσώπου γύρω από τη μύτη που επικοινωνούν με το εσωτερικό της μύτης με μικρά στενά στόμια ή κανάλια και καλύπτονται εσωτερικά με βλεννογόνο ίδιο με της μύτης.Φυσιολογικά ο αέρας που περνά από τη μύτη μπαίνει και στους κόλπους και η βλέννα που παράγεται μέσα τους βγαίνει και ρέει στο εσωτερικό της μύτης.Όταν το εσωτερικό της μύτης και των κόλπων πρηστεί τα στόμια κλείνουν,οι κόλποι γεμίζουν με εκκρίσεις και προκαλείται η Ρινοκολπίτιδα.Η συνηθέστερη ρινοκολπίτιδα είναι η Ιγμορίτιδα,η μόλυνση δηλ. του Ιγμορείου άντρου,του κόλπου που βρίσκεται στο πλάι της μύτης και κάτω από τα μάτια.

 

Τα κύρια συμπτώματα της Ρινοκολπίτιδας είναι:

4 Μπουκωμένη μύτη

4 Καταρροή με πηχτές εκκρίσεις

4 Πόνος,βάρος η πίεση στο πρόσωπο,μέτωπο η κάτω-γύρω από τα μάτια.

Συνήθως η Ρινοκολπίτιδα θεραπεύεται με φάρμακα, ευκολότερα όταν είναι πρόσφατη και δυσκολότερα όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και γίνει χρόνια. Όταν αποτύχει η θεραπεία με φάρμακα πρέπει να γίνει εγχείρηση..

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΜΥΤΗΣ

Οι ρινικοί Πολύποδες είναι μαλακές,σαρκώδεις και στρογγυλές μάζες σαν μικρά σακουλάκια που δημιουργούνται και μεγαλώνουν στο εσωτερικό της μύτης και των παραρρινίων κόλπων.Δεν είναι κακοήθεις.Μπορεί να είναι ένας ή πιο πολλοί,οπότε μπορεί να θυμίζουν μικρό τσαμπί από σταφύλι.Συνήθως εμφανίζονται και στα δυο ρουθούνια.
Για τη δημιουργία τους συμμετέχουν πολλοί παράγοντες και παθήσεις,που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους με αποτέλεσμα να πρηστεί ο βλεννογόνος τους.Όταν αυτό συνεχιστεί για πολύ χρόνο αναπτύσσονται οι πολύποδες που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουν,γίνονται περισσότεροι,φράζουν τα ρουθούνια και εμποδίζουν την αναπνοή και την όσφρηση.
Η θεραπεία τους μπορεί να γίνει ή φαρμακευτικά ή χειρουργικά μετά εκτίμηση της κάθε περιπτώσεως από τον ειδικό ιατρό.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ (ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ)

Το εσωτερικό της μύτης είναι μια περιοχή που περιέχει πάρα πολλά μικρά αγγεία.Όταν αυτά τα αγγεία σπάσουν προκαλείται η ρινορραγία.
Ανάλογα με το σημείο που έσπασε το αγγείο τις ρινορραγίες τις χωρίζουμε σε:

4 Πρόσθιες (μπροστινό τμήμα της μύτης)

4 Οπίσθιες (πίσω τμήμα της μύτης) που συνήθως είναι και οι πιο σοβαρές.

Τα αίτια της ρινορραγίας μπορεί να είναι:

4 Τοπικά (τραυματισμοί,φλεγμονές,μολύνσεις,στραβό ρινικό Διάφραγμα,όγκοι κ.α)

4 Γενικά ή συστηματικά (Ψηλή αρτηριακή πίεση,διαταραχές της πήξεως του αίματος,κληρονομικές παθήσεις κ.α)