Ωράριο Ιατρείου (κατόπιν ραντεβού): Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη απόγευμα
(+30) 210-8078171

ΛΑΡΥΓΓΑΣ

Ο Λάρυγγας είναι το όργανο που δημιουργεί τη φωνή. Συνδέει τον Φάρυγγα με την Τραχεία, τον σωλήνα δηλ. μέσω του οποίου ο αέρας οδηγείται στους πνεύμονες και αναπνέουμε.

Μέσα στον Λάρυγγα βρίσκονται οι δύο Φωνητικές Χορδές, δύο μεμβράνες δηλ. που ανοίγουν όταν αναπνέουμε και κλείνουν όταν καταπίνουμε και όταν μιλάμε.(φωτ.)

Για να δημιουργηθεί η φωνή ο αέρας σπρώχνεται από τους Πνεύμονες στις φωνητικές χορδές που πρέπει να έρθουν κοντά (κλείνουν). Οι φωνητικές χορδές λεπτές και μαλακές όπως είναι, καθώς περνά ο αέρας ανάμεσά τους δονούνται πολύ γρήγορα, 100 με 1000 φορές το δευτερόλεπτο, ανάλογα με το πόσο ψηλό τόνο έχει η φωνή που παράγεται. Ο τόνος (ύψος) της φωνής εξαρτάται από το μήκος και την τάση (τέντωμα) των φωνητικών χορδών και αυτά τα ρυθμίζουν οι μύες του Λάρυγγα. 

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΣ

Λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του Λάρυγγα που οφείλεται σε μόλυνση κυρίως από ιούς.Σαν αποτέλεσμα δημιουργεί βραχνάδα,αδυνάτισμα της φωνής ή πλήρη αφωνία.

Συνήθως προηγείται πονόλαιμος,συμπτώματα κρυολογήματος ή Αμυγδαλίτιδα και στις περιπτώσεις αυτές συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως καταρροή,δυσκολία στην κατάποση,διόγκωση των λεμφαδένων,εξάντληση κ.ο.κ.

Μια τυπική Λαρυγγίτιδα διαρκεί μερικές μέρες και περίπου σε μια εβδομάδα υποχωρεί όμως η βραχνάδα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο γιατί το πρήξιμο των φωνητικών χορδών παίρνει λίγο χρόνο να περάσει μετά το τέλος της μόλυνσης.

Σε μερικές περιπτώσεις,κυρίως στα μικρά παιδιά επειδή έχουν μικρότερο και στενότερο Λάρυγγα,προκαλείται δυσκολία στην αναπνοή(δύσπνοια), λόγω δημιουργίας έντονης φλεγμονής και πρηξίματος στον Λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές που στενεύει την περιοχή και εμποδίζει την ελεύθερη δίοδο του αέρα προς και από τους Πνεύμονες.Η κατάσταση αυτή χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Η Λαρυγγίτιδα συνήθως θεραπεύεται με: Φυσικά μέσα(γαργάρες, σπρέι, ζεστά ροφήματα κ.α),αποφυγή ομιλίας για μερικές μέρες και φάρμακα.

ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ – ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΔΙΟΓΚΩΣΕΙΣ

Είναι καλοήθεις διογκώσεις που εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές και είναι η συνηθέστερη αιτία αλλοίωσης της φωνής, που μπορεί να χειροτερεύει ή να καλυτερεύει σε κάποιο βαθμό,αλλά δεν υποχωρεί.

Διακρίνονται σε: 

Κομβία (κάλοι, όζοι) των Φωνητικών Χορδών. Λέγονται και κάλοι των φωνητικών χορδών ή κομβία των τραγουδιστών. Κύρια αιτία τους είναι η κατάχρηση της φωνής (κραυγές,τραγούδι κ.λ.π). Εντοπίζονται πάνω στο ελεύθερο χείλος, και των δύο συνήθως, φωνητικών χορδών,στη μέση τους περίπου και απέναντι ακριβώς το ένα από το άλλο. Πολλές φορές μικραίνουν ή εξαφανίζονται όταν σταματήσει η κατάχρηση της φωνής που τους προκάλεσε, αλλά αν συνεχιστεί μεγαλώνουν και μπορεί να γίνουν πολύποδες.

– Πολύποδες των φωνητικών χορδών. Είναι μικρές η μεγάλες ομαλές βασικά διογκώσεις που εντοπίζονται συνήθως σε μια φωνητική χορδή και έχουν διάφορα σχήματα και ανάλογα με τον τύπο τους προκαλούν ποικίλες διαταραχές της φωνής.

-Κύστη των φωνητικών χορδών. Είναι σφαιρικές διογκώσεις που περιέχουν υγρό μέσα σε μεμβράνη,και εντοπίζονται κάτω από τον βλεννογόνο της φωνητικής χορδής προκαλώντας περιορισμό της ικανότητάς της να δονείται ελεύθερα με συνέπεια βραχνάδα της φωνής. 

Η ακριβής αιτία των καλοήθων αλλοιώσεων των φωνητικών χορδών δεν είναι σαφής.Θεωρείται ότι είναι επακόλουθο βαρειάς ή τραυματικής χρήσης της φωνής ή κατάχρησης της φωνής,όπως δυνατές φωνές,συνεχής ομιλία,κραυγές και ξεφωνητά ή κατάχρηση φωνής στη διάρκεια ασθένειας του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος(κρυολόγημα κ.λ.π).

Το κύριο σύμπτωμα των αλλοιώσεων αυτών είναι η αλλαγή της χροιάς της φωνής και η επίμονη βραχνάδα.Μπορεί επίσης να προκαλείται:

-Εύκολη κούραση της φωνής.

-Αδύνατη φωνή.

-Ψιθυριστή φωνή.

-Συχνός ξερόβηχας για καθάρισμα του λαιμού.

-Αδυναμία ή μεγάλη προσπάθεια για ομιλία ή τραγούδι κ.λ.π

Η θεραπεία των καλοήθων αλλοιώσεων των φωνητικών χορδών περιλαμβάνει:

1) Συντηρητική αντιμετώπιση: 

 α) Φωνητική ανάπαυση.

 β) Λογοθεραπεία.

 γ) Φωνητικές ασκήσεις.

2) Φωνομικροχειρουργική, μια ιδιαίτερη χειρουργική τεχνική που εκτελείται με μικροχειρουργικές τεχνικές(χειρουργικό μικροσκόπιο) και μικροχειρουργικά εργαλεία για να διορθώσει τις βλάβες στις φωνητικές χορδές.

Η χειρουργική τεχνική επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο της βλάβης και στοχεύει στην πλήρη ανατομική και λειτουργική(ιδιαίτερα σε επαγγελματίες φωνής,τραγουδιστές κ.λ.π) αποκατάσταση του Λάρυγγα. 

ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Είναι η αδυναμία των φωνητικών χορδών να κινηθούν.Αυτό συμβαίνει γιατί δεν φθάνουν τα σήματα των νεύρων(κάτω Λαρυγγικά νεύρα), που δίνουν την εντολή, στους μύες του Λάρυγγα ώστε να κινηθούν λόγω βλάβης των νεύρων αυτών.Η παράλυση μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική.Στις μισές περίπου περιπτώσεις δεν βρίσκεται το αίτιο της παράλυσης και τότε ονομάζεται ιδιοπαθής και υποτίθεται ότι οφείλεται σε προσβολή του νεύρου από ιό, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται συνήθως

Αίτια της παράλυσης μπορεί να είναι:

4 Χειρουργικές επεμβάσεις στον λαιμό ή τον θώρακα.

4 Τραυματισμοί  και κτυπήματα στο λαιμό.

4 Όγκοι του λαιμού ή του θώρακα.

4 ώσεις.           

Τα συμπτώματα της παράλυσης είναι κυρίως αλλοίωση της φωνής(ποικίλλει από βραχνάδα μέχρι ψιθυριστή φωνή),προβλήματα στην αναπνοή(προπάντων όταν παραλύουν και οι δύο χορδές) και προβλήματα στην κατάποση.

Η θεραπεία είναι και συντηρητική (θεραπεία για τη φωνή),που πρέπει να εξετάζεται σαν πρώτη επιλογή,και η χειρουργική που η επιλογή της εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων,την ανάγκη για ομιλία,την θέση των παράλυτων φωνητικών χορδών,τις πιθανότητες να επανέλθουν και βέβαια την αιτία της παράλυσης,αν είναι γνωστή..

ΛΑΡΥΓΓΟΚΗΛΗ

Η Λαρυγγοκήλη είναι μια κυστική αλλοίωση που δημιουργείται από αύξηση της πίεσης του αέρα στο εσωτερικό του Λάρυγγα, το τοίχωμα υποχωρεί και γίνεται η κύστη,ένα  μπαλονάκι δηλ. που επικοινωνεί με τον αυλό του Λάρυγγα μέσω ενός στομίου. Την εμφανίζουν κυρίως επαγγελματίες που χρειάζεται να φυσούν δυνατά(εργαζόμενοι που φυσούν γυαλί,μουσικοί πνευστών οργάνων όπως τρομπέτα κλαρίνο κ.λ.π). Κυρίως περιέχει αέρα αλλά όταν το στόμιο φράξει μπορεί να γεμίσει με υγρό(βλεννοκύστη).

Μπορεί να είναι Εξωτερική,που εμφανίζεται εξωτερικά στον λαιμό ή Εσωτερική,που προβάλλει στο εσωτερικό του Λάρυγγα και μπορεί να προκαλεί βήχα,δυσκολία στην αναπνοή,βραχνάδα ή αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό.

Η θεραπεία είναι χειρουργική.

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Είναι η κατάσταση που όξινα υγρά από το Στομάχι ανεβαίνουν στον Οισοφάγο.Φυσιολογικά οι τροφές κατεβαίνουν από το στόμα στον Οισοφάγο και από κει στο Στομάχι. Στο σημείο που ενώνεται ο Οισοφάγος με το στομάχι υπάρχει ένα δαχτυλίδι από μύες, ο Γαστροοισοφαγικός δακτύλιος (ή σφιγκτήρας) που σφίγγεται  και εμποδίζει το όξινο περιεχόμενο του Στομάχου να ξαναγυρίσει στον Οισοφάγο. Σ αυτούς που έχουν Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ο σφιγκτήρας δεν κλείνει σφιχτά κι έτσι υγρά από το Στομάχι ανεβαίνουν πάλι στον Οισοφάγο.

Όταν τα οξέα του Στομάχου έλθουν σε επαφή με το ευαίσθητο εσωτερικό(βλεννογόνο) του Οισοφάγου προκαλεί μια αντίδραση, σαν αυτί που προκαλεί η επαφή χυμού λεμονιού με τα μάτια, και γι αυτό λέμε ότι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση προκαλεί “καούρες”.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονες καούρες,αναγωγές υγρών από το στομάχι και ναυτία, αίσθημα σαν να κολλάει το φαγητό στο λαιμό, κακοσμία του στόματος, ξερό βήχα και βραχνάδα.

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως έλκη και ουλές στον Οισοφάγο (Οισοφαγίτιδα), Άσθμα, Φαρυγγίτιδες και Λαρυγγίτιδες,φ λεγμονές των πνευμόνων και δημιουργία υγρού στους Παραρρίνιους κόλπους και το Αυτί (Εκκριτική Ωτίτιδα). Ακόμη μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στο βλεννογόνο του Οισοφάγου που λέγεται Οισοφάγος Βarrett, μια σοβαρή επιπλοκή που εξελίσσεται πολλές φορές σε καρκίνο.

Η θεραπεία έχει τρία σκέλη:

α) Αλλαγές του τρόπου ζωής όπως:

 4 Ελάττωση του σωματικού βάρους.

 4 Όχι κάπνισμα.

 4 Σήκωμα του κεφαλιού του κρεβατιού ψηλότερα από τα πόδια.

 4 Τελευταίο φαγητό τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο και

 4 Περιορίζουμε ορισμένες τροφές, όπως πιπέρια, λιπαρά, καφεΐνη, οινοπνευματώδη ποτά.

β) Φάρμακα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις παθήσεις του Στομάχου (Αντιόξινα κ.λ.π) και

γ) Χειρουργική θεραπεία για το σφίξιμο του Γαστροοισοφαγικού Δακτυλίου.