Ωράριο Ιατρείου (κατόπιν ραντεβού): Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη απόγευμα
(+30) 210-8078171

ΠΡΟΣΩΠΟ – ΛΑΙΜΟΣ

 

Το πρόσωπο και ο λαιμός αποτελούν πολύπλοκη ανατομική περιοχή, και πολλές από τις δομές τους έχουν ιδιαίτερες σύνθετες και σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες.

Περιλαμβάνει πολλά & σημαντικά μορφώματα (όπως αγγεία, νεύρα, κλπ)

που συνδέουν την κεφαλή με το υπόλοιπο σώμα,τον Λάρυγγα,τον Οισοφάγο,την Τραχεία,τους Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδείς αδένες,τους Σιαλογόνους αδένες κ.λ.π.

Οι παθήσεις της περιοχής διακρίνονται σε καλοήθεις διογκώσεις (κυστικές και συμπαγείς),όγκους. συρίγγια φλεγμονές και τραύματα.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΩΤΙΔΑΣ & ΣΙΑΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Οι Σιαλογόνοι αδένες παράγουν το σάλιο και το αδειάζουν μέσα στην στοματική κοιλότητα και την υγραίνουν. Εκτός αυτού συμμετέχουν στην επεξεργασία της τροφής και τον καθαρισμό των δοντιών.

Τους χωρίζουμε σε:

– Κύριους(Μείζονες)που βρίσκονται γύρω από το στόμα και είναι οι Παρωτίδες, οι Υπογνάθιοι και οι Υπογλώσιοι, που μεταφέρουν το σάλιο με σωληνάκια(πόροι) και το αδειάζουν μέσα στο στόμα

και σε

– Μικρούς(Ελάσσονες),που είναι πολλοί μικροί, διάσπεαρτοι μέσα στον βλεννογόνο του εσωτερικού του στόματος και του φάρυγγα (χείλη, μάγουλα,υπερώα κ.ο.κ).

Οι κύριες παθήσεις των σιαλογόνων αδένων είναι:

α) Απόφραξη των πόρων, συνηθέστερα των Υπογναθίων και των Παρωτίδων, από λίθους που δημιουργούνται μέσα στον πόρο και εμποδίζουν τη ροή του σάλιου, αυτό μαζεύεται μέσα στον αδένα και τον φουσκώνει και πονάει. Αυτό γίνεται, ως επί το πλείστον, στην διάρκεια του φαγητού οπότε παράγεται πιο πολύ σάλιο και αν η απόφραξη του πόρου δεν είναι πλήρης, ξεφουσκώνει μετά το φαγητό. Πολλές φορές μπορεί να συμβεί και μόλυνση του σάλιου και δημιουργία πύου στον αδένα.

β)Φλεγμονές. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη στα παιδιά είναι η Παρωτίτιδα(Μαγουλάδες) που προσβάλλει και τις δυο παρωτίδες και αφήνει ανοσία. Μπορεί να συμβεί και σε ενηλίκους που δεν την πέρασαν σαν παιδιά και είναι επικίνδυνη για την γονιμότητα των ανδρών. Μολύνσεις μπορεί να προκληθούν και από εστίες φλεγμονών του στόματος-φάρυγγα μέσω του πόρου.

γ)Όγκοι, καλοήθεις και κακοήθεις. Εκδηλώνονται σαν διόγκωση ανώδυνη, σχεδόν πάντα ενός μόνο αδένα. Μερικές φορές οι κακοήθεις όγκοι μπορεί να μεγαλώνουν γρήγορα, να έχουν πόνο και να είναι σκληροί και τότε χρειάζεται αμέσως διερεύνηση. Γενικά σε ενηλίκους η διόγκωση ενός μόνο αδένα συνήθως οφείλεται σε όγκο ή σε απόφραξη.

δ)Άλλες παθήσεις που προκαλούν διόγκωση των σιαλογόνων αδένων είναι αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren (ξηροστομία, ξηροφθαλμία) και HIV (Έιτζ),όπως επίσης Ρευματοειδής αρθρίτις, Διαβήτης, Αλκοολισμός κ.α.

Η θεραπεία  ανάλογα με το είδος της πάθησης είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Στις εγχειρήσεις της Παρωτίδας χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην πειραχτεί το Προσωπικό νεύρο που περνά από μέσα της γιατί η βλάβη του προκαλεί παράλυση του προσώπου, (της πλευράς που χειρουργείται).

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Εμφανίζεται σαν στρογγυλή διόγκωση στη μέση του λαιμού, συνήθως πάνω από το ύψος του Λάρυγγα που ανεβοκατεβαίνει με τις κινήσεις της κατάποσης και μπορεί να μεγαλώνει βαθμιαία. Εμφανίζεται πιο συχνά στην παιδική ηλικία αλλά σπάνια και σε ενηλίκους.

Οφείλεται στην παραμονή ενός πόρου (σωλήνα), που ονομάζεται Θυρεογλωσσικός πόρος και ενώνει (στο έμβρυο) τον Θυρεοειδή αδένα με τη ρίζα της Γλώσσας. Αυτός ο πόρος φυσιολογικά εξαφανίζεται στην ενδομήτρια ζωή και δεν υπάρχει μετά την γέννηση. Αν όμως παραμείνει τμήμα του μαζεύεται μέσα του υγρό και δημιουργείται η κύστη.

Συμπτώματα προκαλούνται τόσο από την πίεση και την δυσμορφία από τη διόγκωση όσο και από τις επιπλοκές της, που πιο σημαντική είναι η μόλυνση.

Η θεραπεία της είναι η χειρουργική αφαίρεση.

ΒΡΑΓΧΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ

Είναι επίσης διόγκωση που εμφανίζεται όμως στα πλάγια του λαιμού,σε διάφορα σημεία,από κάτω από το αυτί μέχρι σχεδόν την κλείδα.Η προέλευσή της είναι όμοια με της κύστης του Θυρεογλωσσικού πόρου και πολλές φορές ανοίγει στο δέρμα και τότε γίνεται συρίγγιο από όπου τρέχει βλέννη. Η ριζική θεραπεία είναι η εγχείρηση.