Ωράριο Ιατρείου (κατόπιν ραντεβού): Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη απόγευμα
(+30) 210-8078171

AYTI

Το Αυτί είναι το όργανο της ακοής και αποτελείται από τρία τμήματα: Το εξωτερικό αυτί, το μεσαίο αυτί και το εσωτερικό αυτί.

Σαν Eξωτερικό αυτί χαρακτηρίζουμε το πτερύγιο και τον σωλήνα που οδηγεί στο τύμπανο και λέγεται έξω ακουστικός πόρος.
Το Τύμπανο είναι μια μεμβράνη στο εσωτερικό άκρο του έξω ακουστικού πόρου που τον χωρίζει από το μεσαίο αυτί.

Το Μέσο αυτί είναι μια κοιλότητα μέσα από το τύμπανο και περιέχει τρία μικρά οστά(τα ακουστικά οστάρια:Σφύρα,Άκμονας και Αναβολέας),που σχηματίζουν μια αλυσίδα,την Ακουστική Αλυσίδα.Η μια άκρη της Αλυσίδας (προς τα έξω) ακουμπά στο Τύμπανο(λαβή της Σφύρας) και η άλλη άκρη (προς τα μέσα) ακουμπά στον Κοχλία (Εσωτερικό αυτί).Το Τύμπανο με την Ακουστική Αλυσίδα λέγεται Σύστημα Αγωγής(μεταφοράς) του ήχου και με αυτό ο ήχος ενισχύεται και μεταφέρεται στο Εσωτερικό αυτί.

Το Έσω αυτί είναι ένα σύστημα σωλήνων που περιέχει υγρό και χωρίζεται σε δύο τμήματα: τον Κοχλία,το όργανο όπου φθάνει το ηχητικό κύμα και μέσα του μετατρέπεται σε νευρικό σήμα που μεταφέρεται με το Ακουστικό νεύρο στον Εγκέφαλο και τον Λαβύρινθο,που είναι το όργανο της ισορροπίας.

Έτσι τα ηχητικά κύματα, οι δονήσεις του αέρα δηλαδή που δημιουργεί κάθε πηγή που παράγει ήχο,μέσα από τον ακουστικό πόρο φθάνουν στο Τύμπανο και το δονούν.Οι δονήσεις αυτές από το Τύμπανο με την Ακουστική Αλυσίδα μεταφέρονται στον Κοχλία.Μέσα στον Κοχλία υπάρχει σωλήνας με υγρό και κατά μήκος του έχει νευρικά κύτταρα με τρίχες, που καθώς περνά το ηχητικό κύμα τις κουνάει και έτσι μετατρέπεται σε νευρικό σήμα.Αυτά τα νευρικά σήματα με το Ακουστικό νεύρο μεταφέρονται στον Εγκέφαλο όπου γίνεται η επεξεργασία τους,η αναγνώριση των ήχων(μουσική,ομιλία,θόρυβοι κ.ο.κ) και γενικά η αίσθηση της ακοής.

Η Bαρηκοία είναι η ελάττωση της ακουστικής ικανότητας και μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας.Περίπου 16% των ενηλίκων και περίπου ο μισός πληθυσμός πάνω από 75 ετών έχει κάποιο βαθμό βαρηκοίας.Την χαρακτηρίζουμε σαν:

   α) Βαρηκοία Αγωγιμότητος, οταν οφείλεται σε πρόβλημα της μεταφοράς του ήχου(αγωγή) από τον έξω ακουστικό πόρο και το Μεσαίο αυτί.

  β) Βαρηκοία Αντιλήψεως (Νευραισθητήρια), όταν υπάρχει πρόβλημα στο να μετατραπούν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα από το Εσωτερικό αυτί(Κοχλίας) ή να μεταφερθούν αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέ το Ακουστικό νεύρο στον Εγκέφαλο(βλάβη ακουστικής οδού).Αιφνίδια Κώφωση(Οξεία Νευραισθητήρια Βαρηκοΐα) είναι μια επικίνδυνη κατάσταση απότομης απώλειας της ακοής που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα για να μην μείνει μόνιμη.

 Ο Λαβύρινθος χωρίζεται σε δυο τμήματα:Την Αίθουσα και τους τρεις Ημικύκλιους σωλήνες.Με τις κινήσεις του κεφαλιού το υγρό μέσα στους σωλήνες κινείται επίσης και κουνάει τις τρίχες που έχουν τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των σωλήνων.Όταν οι τρίχες κουνιούνται προκαλούν ένα νευρικό σήμα που με το Αιθουσαίο νεύρο μεταφέρεται στον Εγκέφαλο και έτσι αντιλαμβανόμαστε κάθε στιγμή την θέση και τις κινήσεις του κεφαλιού.

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ (ΩΤΙΤΙΔΕΣ)

Εξωτερική Ωτίτις

Είναι η μόλυνση του δέρματος του Έξω Ακουστικού πόρου από μικρόβια κυρίως αλλά και από μύκητες.Συνήθως προσβάλλεται μόνο το ένα αυτί,σπάνια και τα δύο.Το δέρμα πρήζεται και ο πόρος στενεύει ή και κλείνει εντελώς και προκαλεί πόνο,παροδική βαρηκοία και εκκρίσεις από το αυτί.Νερό,σαμπουάν ή σαπούνι μέσα στο αυτί,καθαρισμός του με μπαττονέτα κυψελίδα στο αυτί, δερματικές παθήσεις (έκζεμα,ψωρίαση κ.λ.π),κολύμπι είναι οι συνηθισμένοι παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία της. Η θεραπεία γίνεται με καλό καθαρισμό από τον γιατρό και φάρμακα, συνήθως σταγόνες για τοπική χρήση..

Μέση Ωτίτις.

Α. Οξεία Μέση Ωτίτιδα.

Συμβαίνει συχνότερα σε παιδιά και σπανιότερα σε ενήλικες.
Είναι η μόλυνση του Μέσου αυτιού από μικρόβια ή ιούς στην διάρκεια κρυολογήματος,
αλλεργίας ή φλεγμονών του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος.Από τις παθήσεις αυτές προκαλείται απόφραξη της Ακουστικής σάλπιγγας και ο χώρος του Μέσου αυτιού μολύνεται,πρήζεται,κοκκινίζει και γεμίζει πύο που πιέζει το τύμπανο προς τα έξω.Το τύμπανο δεν μπορεί πλέον να δονείται ελεύθερα και η ακοή πέφτει.Μερικές φορές το τύμπανο σπάζει και το πύο ρέει στον Έξω Ακουστικό Πόρο και υποχωρεί ο δυνατός πόνος. Άν όμως το υγρό παραμείνει στο Μέσο αυτί γιατί η σάλπιγγα δεν ανοίγει, τότε το υγρό παραμένει για πολύ καιρό,εβδομάδες,μήνες ακόμη και χρόνια.Η κατάσταση αυτή λέγεται Εκκριτική Ωτίτιδα,προκαλεί βαρηκοία και συχνές υποτροπές Μέσης ωτίτιδας.

Β. Χρόνια Μέση Ωτίτιδα.

Όταν η Οξεία Μέση Ωτίτιδα διαρκέσει πολλά χρόνια τότε προκύπτει μια πιό σοβαρή μορφή,η Χρόνια Μέση Ωτίτιδα,που συνοδεύεται από κάκοσμες εκκρίσεις και βαρηκοία αλλά σπάνια έχει πόνο.Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι βουητά,ίλιγγοι και ίσως παράλυση του προσώπου.Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική για να καθαριστεί τελείως η μόλυνση από την περιοχή του Μέσου αυτιού και να προλάβουμε την επέκταση της μόλυνσης στο Εσω αυτί(Ίλιγγος), Προσωπικό νεύρο(παράλυση) και τον Εγκέφαλο(Μηνιγγίτιδα,Απόστημα).
Ιδιαίτερη σοβαρή μορφή της Χρόνιας Μέσης Ωτίτιδας είναι το Χολοστεάτωμα,ένα είδος σάκκου-κύστης δέρματος που από το τύμπανο μεγαλώνει προς τα μέσα,το Μέσο αυτί και την Μαστοειδή κοιλότητα(το οστό που περιβάλλει το αυτί) και όσο μεγαλώνει καταστρέφει τους λεπτούς ιστούς του αυτιού(Ακουστική αλυσίδα,Προσωπικό νεύρο,Λαβύρινθο και Εγκέφαλο).Γι αυτό πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά πριν προλάβει να προκαλέσει τόσο σοβαρές βλάβες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ακοή όσο πιο πολύ γίνεται.

ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η Ωτοσκλήρυνση είναι μια κληρονομική πάθηση που προκαλεί βαρηκοία. Προκαλείται από την δημιουργία ενός είδους οστέινου ιστού στο σημείο που ο Αναβολέας(το τελευταίο προς τα μέσα οστάριο της Ακουστικής Αλυσίδας) ακουμπάει στον Κοχλία.Αυτό εμποδίζει τη μετάδοση των δονήσεων(ηχητικά κύματα) στον Κοχλία και προκαλεί βαρηκοία αγωγιμότητος, που χειροτερεύει συνεχώς, εμβοές(4 στους5 ασθενείς) και σε προχωρημένες περιπτώσεις και ιλίγγους.
Συνήθως προσβάλλονται και τα δύο αυτιά,το ένα περισσότερο από το άλλο. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες και προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού.Η έναρξή της γίνεται μεταξύ των 15 με 35 ετών και στις γυναίκες χειροτερεύει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η θεραπεία της είναι με εγχείρηση,που λέγεται Αναβολεκτομή, στην οποία αντικαθιστούμε τον Αναβολέα με ειδικό μόσχευμα.

ΙΛΙΓΓΟΣ

Είναι η αίσθηση οτι εμείς ή το περιβάλλον κινείται.Συνήθως ο ασθενής αισθάνεται ότι το περιβάλλον περιστρέφεται και νοιώθει μεγάλη αστάθεια και ναυτία και μπορεί να κάνει και εμετό.Ο ίλιγγος συμβαίνει επειδή για κάποιο λόγο ο Λαβύρινθος ή το νεύρο του(Αιθουσαίο) παθαίνει βλάβη με αποτέλεσμα να στέλνει διαφορετικά σήματα στον Εγκέφαλο απο αυτά που στέλνει το άλλο (το φυσιολογικό)αυτί.Ο Εγκέφαλος μπερδεύεται από τα διαφορετικά σήματα και έτσι αντιδρά με την δημιουργία ιλίγγου

Ο ίλιγγος τις πρώτες μέρες συνήθως είναι συνεχής και έντονος και γίνεται πιο δυνατός σε κινήσεις του κεφαλιού, ενώ μπορεί να γίνεται λιγότερο έντονος αν ξαπλώνουμε ακίνητοι με κλειστά μάτια.

Τα αίτια του ιλίγγου είναι πολλά: Φλεγμονές, φάρμακα, όγκοι, τοξικές ουσίες (φάρμακα,κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών κ.λ.π), άλλα σοβαρά νοσήματα.
Η νόσος του Μενιέρ είναι μια ιδιαίτερη νόσος του Λαβυρίνθου που έχει έντονα συμπτώματα ιλίγγου και εμβοές και συχνές υποτροπές.
Ο καλοήθης Ίλιγγος Θέσεως είναι μια μορφή ιλίγγου που προκαλείται όταν κουνάμε το κεφάλι επειδή μετακινούνται μικροί κρύσταλλοι στο εσωτερικό του Λαβυρίνθου.
Η θεραπεία του ιλίγγου γίνεται ανάλογα με το αιτιο που τον προκαλεί.

ΕΜΒΟΕΣ (βουητά, σφυρίγματα, κ.λ.π)

Εμβοές λέμε τα βουητά που ακούει κάποιος χωρίς να υπάρχει εξωτερικός ήχος.Είναι συνήθως σύμπτωμα πολλών παθήσεων του συστήματος ακοής,κυρίως του Έσω αυτιού, αλλά και άλλων παθήσεων, άλλων οργάνων και συστημάτων, και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από βαρηκοΐα.
Βουητό προκαλείται από παθήσεις των διαφόρων τμημάτων του αυτιού:
4 Έξω Αυτί: Εξωτερική Ωτίτιδα, Bύσμα(κερί) κ.α
4 Μέσο Αυτί: Φλεγμονές(Ωτίτιδες), Ωτοσκλήρυνση κ.α.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε παθήσεις του Έσω Αυτιού που προκαλούν βλάβη και καταστροφή των αισθητηρίων κυττάρων(δυνατοί θόρυβοι, φάρμακα, ηλικία, φλεγμονές).
Μια συχνή αιτία εμβοών είναι η έκθεση σε δυνατούς θορύβους για πολύ διάστημα ή σε δυνατούς κρότους (μηχανήματα, πυροβολισμοί κ.λ.π).
Ορισμένα φάρμακα επίσης σε μεγάλες δόσεις προκαλούν εμβοές (Ασπιρίνη, μερικά αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη κ.α.)
Παθήσεις του ακουστικού νεύρου (Ακουστικό νευρίνωμα) και του Εγκεφάλου(Ακουστική περιοχή) μπορεί να είναι το αίτιο εμβοών.
Τέλος και άλλοι παράγοντες όπως Κατάθλιψη, Άγχος, Αυπνία, σωματική εξάντληση μπορούν να προκαλέσουν ή να χειροτερεύσουν υπάρχουσες εμβοές.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβοές που μοιάζουν σαν να ακούμε τον σφυγμό μας(ρυθμικές)γιατί συνήθως είναι σημάδι καρδιαγγειακής πάθησης ή όγκου και πρέπει να γίνει επειγόντως εξέταση από τον ειδικό Ιατρό.