Δύο εβδομάδες πριν την εγχείρηση: Απαγορεύεται η λήψη αντιπηκτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ασπιρίνης δυο εβδομάδες πριν την ημέρα της επέμβασης,για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αιμορραγίας στην επέμβαση η μετά από αυτή.Επίσης για το ίδιο διάστημα δεν πρέπει να λαμβάνονται τυχόν ομοιοπαθητικά-εναλλακτικά φάρμακα ή άλλα, όπως ginseng.ginkgo biloba κ.λ.π.
Το βράδυ πριν την επέμβαση: Δεν επιτρέπεται η λήψη στερεής ή και μαλακής τροφής (ούτε και γάλα,κρέμα,σούπα κ.λ.π.) οκτώ ώρες πριν την ώρα της επέμβασης, δηλ. ουσιαστικά από τα μεσάνυχτα και μετά της προηγούμενης ημέρας.Λίγο μόνο νερό ή καθαρά υγρά(τσάι,καφές,χωρίς όμως γάλα ή κρέμα) επιτρέπεται πάνω από τέσσερες ώρες πριν την επέμβαση.
Η διόρθωση του Ρινικού Διαφράγματος γίνεται σε ασθενείς που λόγω του στραβού Διαφράγματος δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μύτη φυσιολογικά. Πολλές φορές είναι ανάγκη να γίνεται ταυτόχρονα και ελάττωση του μεγέθους των κάτω Ρινικών Κογχών,όταν είναι υπερτροφικές και εμποδίζουν κι αυτές την αναπνοή (Κογχοτομή).
Γίνεται κατά κανόνα με γενική αναισθησία και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση η μύτη είναι για το επόμενο 24ωρο ελαφρά πωματισμένη με γάζες στο εσωτερικό της,που αφαιρούνται την επόμενη ημέρα και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.
Η εξωτερική εμφάνιση της μύτης δεν αλλάζει, εκτός και ο ασθενής διαλέξει να κάνει και Ρινοπλαστική ταυτόχρονα, οπότε η επέμβαση λέγεται Λειτουργική Ρινοπλαστική και σε αυτή διορθώνουμε και το εσωτερικό της μύτης (Διαφραγμα και Κόγχες) για να αναπνέει φυσιολογικά και την εξωτερική της εμφάνιση ώστε να γίνει ομορφότερη και αρμονική με το υπόλοιπο πρόσωπο του συγκεκριμένου ασθενή.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται από τον χειρουργό του, για έλεγχο και περιποίηση του τραύματος, δυό-τρεις φορές μέχρι να επουλωθεί.
Στο εσωτερικό της μύτης χρειάζεται να βάζει ειδική αλοιφή, για να μένει μαλακό και να μην δημιουργούνται κρούστες, για λίγες ημέρες, μέχρι την αρχική επούλωση.
Πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρη και να ασκείται για περίπου 2 εβδομάδες για να μην προκληθεί αιμορραγία πριν επουλωθεί το τραύμα.
Το φύσημα της μύτης απαγορεύεται τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Αν χρειαστεί να βήξει ή να φταρνιστεί να το κάνει με ανοιχτό στόμα.
Αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη κ.λ.π πρέπει να μη λαμβάνονται στην διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου.
Στην εργασία του,εκτός ειδικών περιπτώσεων, επανέρχεται συνήθως σε δύό εβδομάδες μετά την εγχείρηση.
Η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων (functional endoscopic sinus surgery-FESS) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες ΩΡΛ επεμβάσεις της περιοχής της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων .
Γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που αποτελείται από: τα ενδοσκόπια δηλ. λεπτούς σωλήνες που συνδέονται με ειδικές πηγές φωτισμού και βιντεοκάμερες και τους εισάγουμε στο σημείο της επεμβάσεως. Η εικόνα που παίρνει η κάμερα προβάλλεται σε οθόνη και ο γιατρός με υψηλής τεχνολογίας λεπτά χειρουργικά εργαλεία εκτελεί την επέμβαση βλέποντας πολύ καθαρά,με ακρίβεια και συνεχώς το χειρουργικό πεδίο. Είναι η επέμβαση εκλογής σε πολύποδες της μύτης και των Παραρρινίων και σε χρόνιες Ιγμορίτιδες καί παθήσεις των άλλων κόλπων.
Συνήθως ο ασθενής χειρουργείται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει και τοπική αναισθησία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τα πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής επέμβασης είναι σημαντικά:
Η επέμβαση γίνεται ολόκληρη μέσα από το ρουθούνι, εσωτερικά της μύτης, χωρίς καθόλου εξωτερικές τομές ή ουλές. Δεν βλάπτονται οι υγιείς ιστοί, η αιμορραγία είναι ασήμαντη, ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος, το πρήξιμο και οι ενοχλήσεις μηδαμινές. Μετά την επέμβαση γίνεται ελαφρός πωματισμός που αφαιρείται την επομένη.
Η μετεγχειρητική αντιμετώπιση είναι παρόμοια με την επέμβαση του Ρινικού Διαφράγματος και ο ασθενής επιστρέφει στη δουλειά του σε δύό εβδομάδες.
Τις Αμυγδαλές τις χειρουργούμε όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλλεται η αφαίρεσή τους και μόνο μετά από την εκτίμηση του ειδικού Ω.Ρ.Λ Ιατρού.
Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία, οι Αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα και γίνεται προσεκτικό σταμάτηματης αιμορραγίας, αν υπάρχει.
Το πόσο θα μείνει ο ασθενής στο Νοσοκομείο μετά την εγχείρηση το κρίνει ο ιατρός που έκανε την επέμβαση..Συνήθωςβγαίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας αλλά μπορεί να χρειαστεί να μείνει το βράδυ και να βγεί την επομένη.
Για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής έχει πονόλαιμο και χρειάζεται να παίρνει παυσίπονα..Για μια εβδομάδα μετά την εγχείρηση πάνω στο τραύμα εμφανίζεται μια λευκή κρούστα,που καλύπτει το τραύμα μέχρι να γίνει η επούλωση, και μετά από διάστημα 10 ημερών περίπου λίγο λίγο φεύγει..
Από την επόμενη ημέρα μπορεί να τρώει κανονικό φαγητό και να πίνει αρκετά υγρά.
Η έντονη σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Τις Αμυγδαλές τις χειρουργούμε όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλλεται η αφαίρεσή τους και μόνο μετά από την εκτίμηση του ειδικού Ω.Ρ.Λ Ιατρού.
Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία, οι Αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα και γίνεται προσεκτικό σταμάτημα της αιμορραγίας, αν υπάρχει.
Το πόσο θα μείνει ο ασθενής στο Νοσοκομείο μετά την εγχείρηση το κρίνει ο ιατρός που έκανε την επέμβαση. Συνήθως βγαίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας αλλά μπορεί να χρειαστεί να μείνει το βράδυ και να βγει την επομένη.
Για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής έχει πονόλαιμο και χρειάζεται να παίρνει παυσίπονα. Για μια εβδομάδα μετά την εγχείρηση πάνω στο τραύμα εμφανίζεται μια λευκή κρούστα, που καλύπτει το τραύμα μέχρι να γίνει η επούλωση, και μετά από διάστημα 10 ημερών περίπου λίγο λίγο φεύγει.
Από την επόμενη ημέρα μπορεί να τρώει κανονικό φαγητό και να πίνει αρκετά υγρά.
Η έντονη σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τη χρήση του χειρουργικού Μικροσκοπίου και έχουν στόχο να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την λειτουργία του αυτιού, είτε αφαιρώντας τα παθολογικά στοιχεία, είτε/και αποκαθιστώντας τη φυσιολογική αγωγή του ήχου.
Μετά την επέμβαση το αυτί είναι πωματισμένο με ειδικό υλικό στον Όξω Ακουστικό Πόρο που αφαιρείται μετά μια εβδομάδα περίπου και εξωτερικά όλο το αυτί καλύπτεται με επίδεσμο.
Η παραμονή στο Νοσοκομείο εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και μπορεί να είναι από μια μέχρι αρκετές ημέρες.
Μέχρι την πλήρη επούλωση πρέπει να προφυλάσσεται το αυτί από την επαφή νερού. Το κολύμπι απαγορεύεται και στο μπάνιο πρέπει να φοριέται το ειδικό σκουφάκι για να μη βρέχονται καθόλου τα αυτιά.
Το φύσημα της μύτης πρέπει να αποφεύγεται καθώς και το φτάρνισμα. Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, φταρνιζόμαστε με ανοιχτό το στόμα για να μη μεταδοθεί η πίεση στο χειρουργημένο αυτί.
Καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ δυνατοί θόρυβοι καθώς και η επαφή με πολύ κόσμο και με άτομα που μπορεί να μεταδώσουν νοσήματα, για να προφυλαχτεί το χειρουργημένο αυτί από μολύνσεις.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να νοιώθει πόνο στο αυτί ή σαν το αυτί να είναι γεμάτο υγρό ή να ακούει διάφορους ήχους. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ελαφρά και υποχωρούν σε λίγες μέρες.
Για 2-3 εβδομάδες από την ημέρα της επέμβασης είναι απαραίτητο να περιοριστεί η φυσική δραστηριότητα και να αποφευχθούν τα αεροπορικά ταξίδια για 6 τουλάχιστον εβδομάδες.
Η δίαιτα είναι ελεύθερη.
Η επέμβαση παρακέντησης του Τυμπάνου και τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια) στο Τύμπανο γίνεται για τη διόρθωση της βαρηκοΐας που οφείλεται στην αδυναμία αερισμού του Μέσου αυτιού, λόγω μη λειτουργίας της Ακουστικής σάλπιγγας (απόφραξη), συνήθως στα παιδιά που έχουν υπερτροφικά κρεατάκια,αλλά και (πολύ πιο σπάνια) σε ενήλικες για διαφορετικές αιτίες.
Γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής φεύγει από το Νοσοκομείο σε μερικές ώρες μετά την επέμβαση (όταν συνέλθει από την αναισθησία), δεν αισθάνεται πόνο και έχει πλήρη δραστηριότητα. Μπορεί να γυμνάζεται ,να εργάζεται και να τρέφεται κανονικά.Δ εν χρειάζεται να καλύπτει τα αυτιά στον αέρα ή το κρύο.
Μετά την επέμβαση και για λίγες μέρες μπορεί να βγαίνει από τα αυτιά κιτρινωπό ή ροζ υγρό, που σιγά σιγά σταματάει.
Τα αυτιά πρέπει να προφυλάσσονται από την είσοδο νερού στον Έξω Ακουστικό Πόρο με τη χρήση ωτασπίδων στο μπάνιο στο σπίτι και στο κολύμπι στη θάλασσα, για το διάστημα που τα σωληνάκια είναι στη θέση τους.
Τα σωληνάκια μένουν στη θέση τους για αρκετό διάστημα, διαφορετικό για κάθε ασθενή και στη συνέχεια βγαίνουν από το Τύμπανο στον Έξω Ακουστικό Πόρο , η τρύπα του Τυμπάνου κλείνει και το Τύμπανο γίνεται πάλι φυσιολογικό και λειτουργεί κανονικά.
Η Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μια λεπτή χειρουργική επέμβαση που γίνεται μέσω ενός χειρουργικού εργαλείου, που λέγεται Λαρυγγοσκόπιο, και μπαίνει μέσα από το στόμα στον Λάρυγγα για να έχουμε πλήρη εικόνα του εσωτερικού του. Μέσω του Λαρυγγοσκοπίου με το χειρουργικό Μικροσκόπιο εξετάζουμε λεπτομερώς την κοιλότητα του Λάρυγγα και αφαιρούμε βλάβες (κύστεις,πολύποδες,θηλώματα,όζους-κομβία,καρκίνους κ.α.) χωρίς να κάνουμε καμία εξωτερική τομή.
Η αφαίρεση των Πολυπόδων του Λάρυγγα με Μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και είναι κατά κανόνα ανώδυνη μετεγχειρητικά. Μπορεί για μια-δυο μέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής να νοιώθει λίγο πόνο στο λαιμό ή τη γλώσσα από την διασωλήνωση ή την πίεση του Λαρυγγοσκοπίου, που περνάει όμως γρήγορα.
Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα, όταν συνέλθει από την αναισθησία.
Αφωνία και οικονομία φωνής είναι απολύτως απαραίτητα μετά την επέμβαση: Πλήρης αφωνία,δηλ.καθόλου ομιλία,ούτε ψιθυριστά,πρέπει να τηρηθεί για τις πρώτες λίγες(τρεις με πέντε) και σε σπάνιες περιπτώσεις περισσότερες ημέρες μετά την επέμβαση.Στη συνέχεια για μια εβδομάδα περίπου ο ασθενής πρέπει να κάνει οικονομία φωνής,δηλ.μπορεί να μιλάει κανονικά,με ήρεμη όμως φωνή,για λίγο,όταν είναι απαραίτητο και χωρίς να φωνάζει.
Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται μετά την επέμβαση.
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και καφφείνης καθώς και η σωματική καταπόνηση για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση..